Slager Kees Janson

Ik denk in Vlees

Mijn rillettes


Wat is Rillettes?

Niet iedereen weet misschien wat rillettes is. Welnu, rillettes is een smeuïg mengsel van varkens-, kippen-, konijnen- of ganzenvlees. De grote stukken vlees worden lange tijd in vet gekookt tot het vlees bijna is gekarameliseerd. Het geheim is wat er aan kruiden aan het mengsel wordt toegevoegd, maar dat ga ik niet verklappen. Destijds werd mij gevraagd een rillettes te maken als ondersteuning van wijnproeverijen. Ik ben naar Frankrijk gegaan om erachter te komen hoe rillettes worden bereid.  Thuisgekomen heb ik langdurig proeven gedaan en dat wat mij het beste voorkwam door een kennerspanel laten beoordelen.   Ze waren onder  de indruk van de smaak en de textuur.  Met mijn rillettes heb ik daarna internationaal een 'Medaille d'Or'  gewonnen.


Rillettes en wijn horen bij elkaar 

 Rillettes en wijn horen bij elkaar. Heel vaak wordt deze smeuïge traktatie gecombineerd met rode wijn. En inderdaad, een goede Bourgogne doet het heel goed en in combinatie Pinot Noir uit de Elzas maakt de smaaksensatie compleet. Maar  een droge witte wijn zo als een Pino Grigio of een Pinot Blanc, harmonieert heel goed met rillettes.  Ook een ‘frisse’ droge wijn als chenin blanc uit de Loire is een uitstekende combinatie met lekkernij. Het gaat erom waar u voorkeur ligt. Als  amuse gecombineerd met een geurige rode of een droge witte wijn is de perfecte start van een feestelijke maaltijd.


Verkrijgbaarheid

Particulier:

Rillettes:  Via webshop Madame Paté:  http://www.madamepate.nl/verkoopadressen ; bij De Verwennerij  in Heusden en bij Slager van Strien in 's-Gravenmoeren of bij Keurslager De Kwant in Hank.

Retail & horeca:              

Rillettes: alle Sligro vestigingen met zelfstandige slagerijen en ook bij de slagerijen van de Hanos vestigingen.

Wanneer u mijn ambachtelijke producten in uw winkel of op uw menukaart wilt hebben: bel  0416-661294