Slager Kees Janson

Ik denk in Vlees

Mijn patés    

Passie voor Paté                              

Paté is de Franse aanduiding voor vleesproducten waarin lever is verwerkt. Lever is snel aan bederf onderhevig, maar wanneer je lever in de paté verwerkt dan is hij veel langer houdbaar. De klassieke methode bestaat uit  het vermalen van lever en het vermengen met andere ingrediënten, waaronder in ieder geval spek. Dit mengsel wordt bij lage temperatuur au bain marie bereid of onder aluminiumfolie in de oven gebakken. Het vrijkomende vet ligt als een afdichtende laag over de paté. Op een van mijn 'vleesspeurtochten' in Frankrijk proefde ik verschillende patés en dacht meteen "Dat moet  ik toch ook kunnen maken!"


De grondlegger

"Er zijn heel wat patés mislukt voor dat ik een paté had gemaakt, waarvan mijn vrouw zei: "Ja, dat is het helemaal!". Uiteindelijk heb ik een recept ontwikkeld waarmee ik verschilende patés kan maken zoals Herfstpaté met hazelnoten en eekhorentjesbrood, of Normandische paté met appel, calvados en krentjes, of Provençaalse paté met extra tijm, olijven en knoflook...  De smaak wordt bepaald door de vlees- en leverkeuze. Het maakt nogal verschil in smaak of je varkensvlees gebruikt of het vlees van wild zwijn, eend, gans of ree. En denk erom dat je een paté nooit te sterk  kruidt, dan wordt de smaak verdoezeld en gaat de kruiderij overheersen!

                                                                      

Madame Paté

Tot mijn grote vreugde heeft mijn dochter Inge mijn passie voor paté overgenomen. Onder de naam Madame Paté maakt en verkoopt zij mijn patés, maar ook zelfbakpakketten, leuke cadeauverpakkingen en uiteraard mijn Rillettes. Ook geeft zij leerzame patécursussen. U kunt zich opgeven via haar website.

Haar assortiment omvat : Paté aux Pruneaux (d’Argent!), Paté de Normandie (o.a. appel en calvados), Paté de Provence (stoer en stevig),  Paté à l’Ail (subtiel met knoflook), Paté de Campagne (boers met ui) en Paté de Canard (verfijnd en super zacht). En voor een speciale gelegenheid biedt Madame Paté de Paté d'amour in geschenkverpakking: Paté met zoete appel en vlammende calvados, Bordeaux wijn (37,5 cc), Kaars speciale liefdeslucifer, om samen het vuur te ontsteken  speciale liefdesvorken... 

Kijk op haar website:  http://www.madamepate.nl